Keuken non-stop open van 12 tot 24u  |  Telefoon: +32 (0)2 512 64 76
Home 2018-07-17T10:58:38+00:00
  • Elke dag open vanaf 10u
  • Keuken non-stop open van 12 tot 24u (behalve op zondag en feestdagen tot 23u)
    Laatste bestelling om middernacht.
  • Geen reservatie, behalve voor groepen vanaf 15 personen op de bovenverdieping. Eerste verdieping reserveren
  • Verwarmd terras het hele jaar geopend
  • Makkelijk parkeren
  • Wij accepteren creditcards : Maestro – Visa – Mastercard – American Express

  • Gesloten op 24/12 en 31/12 vanaf 15u

Menu’s

In de keuken aan het fornuis staat Mathieu Yesil bijgestaan door zijn ploeg vol wilskracht. Hij stelt u een kaart en seizoensgebonden menu voor van extra verse kwaliteit (geen vacuum of diepgevroren gerechten). Deze producten worden geleverd door Belgische handelaars met zorg door ons uitgekozen. We geven de voorkeur aan groenten en fruit van het seizoen.

Al onze gerechten worden met liefde en vakkennis bereid in het huis: ijs, gebak, sauzen, frietjes, kroketten, enz…

Foto’s

Geschiedenis

In 1968 besloot onze vader (en opa) Albert Niels Café de la Justice  op de Grote Zavel over te nemen en ook de rest van het pand te kopen. Hij nam de modernistische meubeldesigner Christophe Gevers onder de arm om de ruimte in te richten.

In die tijd was de Grote Zavel niet de illustere plek die ze nu is. Het was een onbeduidend plein tussen de laag- en de hoogstad waar tal van kunstenaars zich ophielden (Kuifje-tekenaar Hergé had er zijn atelier; de surrealistische schilders Magritte and Delvaux waren vaak te zien in de buurt en de kunstenaarsbeweging COBRA kwam samen in de nabij gelegen Strostraat).

De inrichting van het interieur was na de ingreep van Gevers voor 80% dezelfde als die van vandaag.

VSM_histoireLe_Patriarche

Zo hing het cult-schilderij Toi Jeune, Ne te Désespère point (Jij jongeman, geef de hoop nooit op!), waarvan men denkt dat het een portret is van de Franse schrijver Lautréamont, al aan dezelfde wand in Café de la Justice. Als decoratie-element was het doek alleszins baanbrekend. Met zijn voorliefde voor edele materialen (massief eiken, leder, staal, koper, messing, Henegouwse blauwe hardsteen, …) gaf Gevers de VSM een interieur dat in de late jaren ’60 heel trendy was.

Vanaf het begin werd het restaurant een succesverhaal en de omzet groeide gestaag.

De naam Au vieux Saint-Martin werd gegeven door Albert Niels die als groot kunstverzamelaar elke ochtend door de Marollenwijk struinde op zoek naar schatten op de vlooienmarkt. Op een dag vond hij een middeleeuws beeld van Sint-Maarten en hij besloot het restaurant naar de patroonheilige van de armen te noemen.

In 1988 ondernamen twee van zijn zonen, Albert-Jean en Philippe grote verbouwingswerken. Er wordt een souterrain gegraven waarnaar het sanitair verhuist, wat zorgt voor een verhoging met 30% van de klantencapaciteit ! Er komt een nieuwe keuken, een baanbrekend ventilatiesysteem en op één hoog een ruime banketzaal. Het restaurant bleef 5 weken dicht. Sindsdien worden regelmatig renovatiewerken ondernomen om wat de afgelopen 50 jaar is opgebouwd te onderhouden en te verfraaien.

Gezin Niels

Joseph Niels (1890-1940) was de zoon van landbouwers in het Pajottenland (driehoek Halle, Edingen en Ninove). Nadat de veestapel aangetast werd door ziekte en de vooruitzichten op de boerderij zeer slecht waren, besloot hij naar Groot-Brittannië te trekken. Hij kreeg werk in het Savoy Hotel in Londen, dat destijds zeer beroemd was en dat vandaag nog steeds is. Rond zijn 25ste keerde hij terug naar België en werd hij vrij snel de directeur van het restaurant La Taverne Royale , gelegen in de Koninginnegalerij.

In 1926 opende hij het hotel-restaurant Canterbury op de Emile Jacqmainlaan nr. 129 (dichtbij het de Brouckèreplein) als herinnering aan Groot-Brittannië. Het is in die periode dat hij het recept van de Filet Américain uitvond. In 1935 runde hij als zelfstandige een restaurant op de wereldtentoonstelling in Brussel.
Joseph Niels stierf in 1940 bij een ongeval. Zijn twee zonen Albert (1917-1978) en Georges (1919-2000) namen de zaken over.

famille-niels3

Ze stichtten samen de winkel Nielsvins in 1948, ze leidden ook het restaurant La Couronne op de Grote Markt en waren gedurende twee jaar eigenaar van le Claridge, een restaurant in Buenos Aires, Argentinië.

Gezien het grote succes van het restaurant in Argentinië vroeg de Argentijnse overheid hen het restaurant van het Argentijnse paviljoen te vertegenwoordigen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel.

Na de tentoonstelling gingen Albert en Georges Niels elk hun eigen weg. De kinderen van Georges gingen niet verder in de horeca.

Albert werkte met zijn drie zonen, Michel, Philippe en Albert-Jean. Ze openden drie nieuwe restaurants: Au Vieux Saint Martin in 1968, La Marie Joseph in 1971 en Au Duc d’Arenberg in 1974.

Toen Albert overleed in 1978 namen zijn zonen het roer over. Philippe en Albert-Jean besloten midden jaren tachtig om zich van hun oudere broer Michel te splitsen. In 1992 openden ze een nieuw restaurant in Elsene, de “Canterbury”.

Oom Georges overleed in Florida in 2000. Philippe en Albert-Jean gingen in 2011 elk hun eigen weg en besloten met hun kinderen verder te werken.

Albert-Jean (zoon van Albert) en Frédéric Niels (kleinzoon van Albert) runnen Au Vieux Saint Martin. Deze brasserie is open 7 dagen op 7 en biedt het beste van de Belgische specialiteiten.

In 2015 openen AJ en F Niels hun nieuwe brasserie “Au Grand Forestier“, gespecialiseerd in Belgische keuken, met een de mooiste terrassen van Brussel.

In oktober 2018 besluiten AJ en F Niels om een nieuwe brasserie Place G Brugmann 35 te openen in Elsene. Deze brasserie is 7 dagen per week open, meer informatie volgt.

Contact

Waar vindt u ons ?

GPS 50.8409382, 4.3545055

Ons etablissement is centraal gelegen op de Grote Zavel met een prachtig zicht op de Zavelkerk. De Zavel is de Brusselse wijk van kunst en ambacht. Het restaurant ligt op twee minuten van de Kunstberg (Bozar, Magritte museum,…), op tweehonderd meter van de Waterloolaan waar de mooiste modehuizen zich bevinden en natuurlijk vlak naast de Grote Markt van Brussel.