Keuken non-stop open van 12 tot 24u  |  Telefoon: +32 (0)2 512 64 76
Home 2018-12-12T23:41:23+00:00
  • Elke dag open vanaf 10u
  • Keuken non-stop open van 12 tot 24u (behalve op zondag en feestdagen tot 23u)
    Laatste bestelling om middernacht.
  • Geen reservatie, behalve voor groepen vanaf 15 personen op de bovenverdieping. Eerste verdieping reserveren
  • Verwarmd terras het hele jaar geopend
  • Makkelijk parkeren
  • Wij accepteren creditcards : Maestro – Visa – Mastercard – American Express

  • Gesloten op 24/12 en 31/12 vanaf 15u

Menu’s

In de keuken aan het fornuis staat Mathieu Yesil bijgestaan door zijn ploeg vol wilskracht. Hij stelt u een kaart en menu voor van extra verse kwaliteit (geen vacuum of diepgevroren gerechten). Deze producten worden geleverd door Belgische handelaars met zorg door ons uitgekozen. We geven de voorkeur aan producten (groenten en fruit) van het seizoen.

Al onze gerechten worden met liefde en vakkennis bereid in het huis: ijs, gebak, sauzen, frietjes, kroketten, enz…

Foto’s

Geschiedenis

In 1968 besluit onze vader en grootvader Albert Niels (1917-1978) Le Café de la Justice  over te nemen. Hij koopt het gehele pand.

In die tijd is de Grote Zavel niet de illustere plek die ze nu is. Het was een onbeduidend plein tussen de laag- en de hoogstad van Brussel. Veel kunstenaars houden van het plein: Hergé heeft er zijn atelier, René Magritte and Paul Delvaux zijn vaak te zien in de buurt,  de kunstenaarsbeweging COBRA komt samen in de nabij gelegen Strostraat.

Albert Niels beslist om belangrijke werken uit te voeren in samenwerking met de designer Christophe Gevers. Ze hebben een voorliefde voor edele materialen: massief eijk, leder, staal, koper, messing, Henegouwse blauwe hardsteen.

Veel werken van kunstenaars hangen aan de wanden van het restaurant.

Het interieur is toen reeds heel trendy voor de jaren 60, en is tot op heden, nog voor 80 % hetzelfde.

In november 1968 opent Au Vieux Saint Martin zijn deuren.

Vanaf het begin wordt het restaurant een succesverhaal en de omzet groeit gestaag.

Het enige decoratief element dat blijft van Le Café de la Justice is het cult-schilderij “Toi jeune homme ne te désespère point”. Het is een portret van de franse schrijver Lautréamont (1846-1890).

Albert Niels is een groot kunstverzamelaar en in 1965 koopt hij in een openbare verkoop een beeld van Sint Maarten van de XVI eeuw. Hij beslist zijn restaurant naar de patroonheilige van de armen te noemen.

In 1988 beslissen zijn zonen Albert-Jean en Philippe verbouwingswerken uit te voeren gedurende vijf weken. Er wordt een souterrain gegraven waarnaar het sanitair verhuist. Er komt een nieuwe keuken met een baanbrekend ventilatiesysteem. Een ruime banketzaal is geinstaleerd op de eerste verdieping van het restaurant. De werken zorgen voor een verhoging van 30 % van de klantcapaciteit.

Sindsdien worden regelmatig renovatiewerken ondernomen om wat de afgelopen vijftig jaar is opgebouwd te onderhouden en te verfraaien.

Gezin Niels

  • 1890: Geboorte van Joseph Niels. Hij is de zoon van landbouwers in het Pajottenland (Hal Enghien Ninove). De veestapel wordt aangetast door ziekte en de vooruitzichten op de boerderij zijn zeer slecht.
  • 1908: Joseph Niels beslist naar Groot Brittannië te trekken. Hij gaat aan de slag in het Savoy Hotel in Londen.
  • 1915: Joseph Niels komt terug naar Belgïe en hij wordt de directeur van La Taverne Royale in de Koninginnegalerij in Brussel.
  • 1924: Joseph Niels vindt het recept van de Filet Américain uit.
  • 1926: Opening van het hôtel restaurant Canterbury op de Emile Jacqmainlaan 129.
  • 1935: Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Brussel.
  • 1940: Overlijden van Joseph Niels. Zijn zonen Albert (1917-1978) en Georges (1919-2000) nemen de zaken over.
  • 1948: Opening van de winkel Nielsvins. Albert en Georges Niels nemen de leiding op van het restaurant La Couronne op de Grote Markt van Brussel. Ze zijn eigenaar van het restaurant Claridge in Buenos Aires gedurende twee jaar.
  • 1958: De argentijnse overheid vraagt hen om het argentijnse Paviljoen te vertegenwoordigen op de Wereldtentoonstelling van Brussel. Na de tentoonstelling gaan Albert en Georges Niels elk hun eigen weg. Albert Niels werkt samen met zijn drie zonen Michel, Philippe en Albert-Jean.
  • 1968: Opening van het restaurant Au Vieux Saint Martin op de Grote Zavel.
  • 1971: Opening van het restaurant La Marie Joseph op de Vismarkt.
  • 1974: Opening van het restaurant Au Duc d’Arenberg op de Kleine Zavel.
  • 1978: Overlijden van Albert Niels. Zijn zonen nemen het roer over maar Michel blijft niet lang.
  • 1992: Opening van het restaurant Le Canterbury op de Vijvers van Elsene.
  • 2011: Albert-Jean en Philippe Niels gaan elk hun eigen weg en beslissen met hun kinderen samen te werken. Albert-Jean en zijn zoon Frédéric runnen het restaurant Au Vieux Saint Martin.
  • 2015: Opening van het restaurant Au Grand Forestier in Watermaal-Bosvoorde.
  • 2017: Opening van Les Chambres de Martin boven het restaurant Au Vieux Saint Martin.
  • 2018: Opening van het restaurant Au Savoy op het Georges Brugmannplein in Elsene.

Contact

Waar vindt u ons ?

GPS 50.8409382, 4.3545055

Ons etablissement is centraal gelegen op de Grote Zavel met een prachtig zicht op de Zavelkerk. De Zavel is de Brusselse wijk van kunst en ambacht. Het restaurant ligt op twee minuten van de Kunstberg (Bozar, Magritte museum,…), op tweehonderd meter van de Waterloolaan waar de mooiste modehuizen zich bevinden en natuurlijk vlak naast de Grote Markt van Brussel.